Om en person eller organisation drabbas av ransomware är cybersäkerhetsexperternas återkommande råd att aldrig betala. Något som allt färre också gör. Detta enligt en ny undersökning utförd av cybersäkerhetsfirman Coveware, rapporterar Zdnet

Undersökningen visar att betalningar som gjordes vid ransomware-attacker minskade med en tredjedel under sista kvartalet 2020, från 233 817 till 154 108 dollar. Något som spårats till att det genomsnittliga offret i högre grad väljer att inte betala. 

Finns inga garantier

Ransomware används för att kryptera ett offers data varpå de kriminella säger att de kan få tillbaka datan om de betalar en viss summa i kryptovalutor. Anledningen till att du inte ska betala är för att det inte finns några som helst garantier för att du får din data tillbaka. Tvärtom visar du bara de kriminella att du är villig att betala varpå de kan kräva att du betalar mer.

Coveware noterar samtidigt att detta kan ha gjort att de cyberkriminella justerat sin taktik. Detta då ransomwareattacker där anfallarna istället hotar att läcka ut stulen data, om offret inte betalar, stod för 70 procent av alla attacker under sista kvartalet 2020. En ökning med 50 procent jämfört med kvartalet innan. Oavsett är säkerhetsexperternas fortsatta råd att inte betala eftersom det fortfarande inte finns några garantier för att anfallarna inte läcker ut datan ändå.

Läs också: Stort malware-nätverk oskadliggjort efter global polisaktion