Enligt en ny rapport från Express VPN i samarbete med Defensive Lab Agency finns det fortfarande en hel del appar som samlar in platsdata i smyg, detta trots att både Google och Apple skärpte sina regler för några månader sedan.

Vad gäller Android finns det till exempel hundratals appar på Google Play som använder sig av X-Mode, ett SDK som ger utvecklarna en stadig ström av annonsintäkter i utbyte mot att de delar med sig av platsdata.

X-Mode har försvarat sitt agerande med att de endast samlar in information om själva enheterna, alltså inte personlig information som namn eller mejladresser. Hur som helst strider det mot regelverket och det är anmärkningsvärt att apparna inte har plockats bort från Googles butik.

Den gemensamma nämnaren för många av apparna är att de fokuserar på sociala aktiviteter som meddelanden och dejting, något som lockar många användare. Sammanlagt har de 450 apparna i undersökningen laddats ner 1,7 miljarder gånger, vilket ger en fingervisning om hur mycket platsdata som har samlats in.

Läs även: Varför skickar Android stora datamängder till Google – om de inte används?