Forskare vid Sussex universitet i Storbritannien har tagit fram en ny metod som gör att avancerade simulationer som tidigare krävt en superdator nu går att genomföra med hjälp av en modern speldator, rapporterar Zdnet.

Tekniken som forskarna kallar för ”procedural connectivity” har använts för att låta en enda kraftfull grafikprocessor (gpu) simulera de miljontals neuroner som finns i en apas hjärna. Detta genom att ”procedural connectivity” låter forskarna generera neuroaktivitets-data direkt när den behövs istället för att spara och hämta informationen i minnet.

Samma resultat som IBM:s superdator

Genom tekniken ska forskarna lyckats nå samma resultat i experiment som superdatorn IBM Blue Gene/Q tidigare utförde 2018. Dessutom ska forskarna gjort det hela 35 procent snabbare till följd av att de undvek latensen som uppstod mellan superdatorns tusen olika noder.

Forskarna vid Sussex universitet hoppas nu att den nya tekniken kan användas för att snabba på olika experiment och leda till nya vetenskapliga upptäckter till följd av att samma exklusiva hårdvara inte längre behövs.

Läs också: Nvidia byggde superdator på en månad – blev sjunde snabbast i världen