Tidigare i veckan rapporterade vi att hackare försökte förgifta vattnet för 15 000 personer i staden Oldsmar i Florida, USA. Detta genom att attackera den mjukvara som styr vattenförsörjningen och öka mängden natriumhydroxid, lut, i vattnet till farliga nivåer.

Nu rapporterar Ars Technica att staten Massachusetts cybersäkerhetsavdelning och FBI båda kommit fram till att den angripna infrastrukturen haft allvarliga säkerhetsbrister. 

Körde Windows 7

Bland annat ska datorerna som använts kört Windows 7, ett operativsystem som utgivaren Microsoft inte längre stödjer och som inte fått några nya säkerhetsuppdateringar på över ett år.

Anställda ska också delat ett och samma lösenord för Teamviewer, programmet som hackaren använde sig av för att få fjärråtkomst till systemet. Datorerna med Teamviewer som varit uppkopplade mot internet ska också varit det utan någon form av brandvägg.

Enligt Ars Technica finns det uppgifter som tyder på att myndigheterna misstänker att en tidigare anställd kan ligga bakom intrånget.

Läs också: Forskare har lärt spenatplantor att skicka mejl