Brandon Wales, chefen för CISA, en myndighet under USA:s inrikessäkerhetsdepartement som arbetar för att stärka landets cybersäkerhet, har nu konstaterat att det kommer ta landets regering mellan ett år och 18 månader att återhämta sig från Solarwinds-hacket, rapporterar MIT Technology Review.

Hacket, som utnyttjade sårbarheter i det mycket välrenomerade säkerhetsföretaget Solarwinds mjukvara, upptäcktes i november 2020. Det ska ha påverkat åtminstone nio federala myndigheter i USA, bland annat USA:s inrikessäkerhetsdepartement och utrikesdepartementet. Amerikanska myndigheter misstänker att det utförts av ryska hackare.

En stor del av problemet ska ligga i att hackarna haft tillgång till berörda nätverk under så lång tid utan att ha upptäcks. Något som försvårar analysarbetet och gör att det uppskattas ta flera månader bara att bedömma hur omfattat anfallet varit.

Inkluderat USA:s regering så uppskattas 17 000 offentliga och privata organisationer laddat ner den infekterade bakdörr som hackarna lyckades sprida via Solarwinds mjukvara.

Läs också: Supersnabb slumptalsgenerator "game changer" för kryptering