Startupen Lightmatter har tagit fram ett nytt chipp för AI som använder sig av ljus snarare än elektricitet för att fungera, rapporterar Wired.
Chippet genomför uträkningar genom att dela och blanda olika ljusstrålar i millimeterstora kanaler. Ett underliggande kiselchipp arrangerar sedan ljusdelens funktion och hanterar den tillfälliga minneslagringen.
Enligt Lightmatter själva är chippet, beroende på uppgift, 1,5 till 10 gånger snabbare än ett chipp som Nvidia A100 och använder bara en sjättedel av strömmen.
Anledningen till att chippet är snabbare och mer effektivt för AI-beräkningar är för att information kan kodas in mer effektivt på olika våglängder av ljus och för att det krävs mindre ström för att kontrollera ljus än ett flöde av elektroner genom transistorer.
Tekniken begränsas däremot av att beräkningarna är analoga snarare än digitala, vilket gör dem mindre exakta än de utförda med traditionella kiselchipp. Tanken är därför att ljuschippen inledningsvis ska användas för att köra förtränade AI-modeller snarare än att träna upp modeller. Även om chippet tekniskt sett kan hantera båda.
Enligt Lightmatter kommer tekniken rentav behövas i framtiden om inte AI-utvecklingen ska saktas ned till följd av höjda kostnader och energiförbrukning. Startupen räknar med att skicka ut sina första ljusbaserade AI-chipp senare i år i form av serverbland med 16-chipp som passar in i typiska datacenter.
Läs också: Kina siktar på att bli bäst i världen på AI inom fem år