Under söndagen beslagtog tysk polis många datorer och datorutrustning i vad de uppgav var en razzia mot barnporr. Bland de datorer som beslagtogs fanns sex servrar i Tor-nätverket som var konfigurerade som utgångsservar. Det vill säga att de inte bara kommunicerade med andra Tor-servrar utan även kommunicerade med andra datorer. Minst en av dessa datorer användes för att sprida barnporr, enligt den tyska polisen.

Enligt Shava Nerad, taleskvinna för Tor-projektet tog polisen alla datorer vars IP-nummer anropat servern.
I en kommentar till ett påstående om att anonymitets-nätverket Tor skulle vara ett bra verktyg mot regeringar som utövar politiskt förtryck skriver läsaren Jamie McCarthy att det inte är så.

Istället är det, som det också står i FAQ (Frequently Asked Questions)-filen ett mycket svårt problem.
– För det första är Tor inte byggd för att hantera motståndare på regeringsnivå om problemet är censur. För det andra är att lösningen inte heller är speciellt bra än så länge. För det tredje riskerar den som försöker göra motstånd mot en regering med hjälp av Tor att bli dödad.

I Tors FAQ står det att visserligen kan Tor användas som en plattform för att bygga ett system för att gå runt den typ av censur som kineserna använder. Men ingen sådan produkt existerar idag. Och Tor är ingen lösning i sig. Dels är Tors lista över deltagande servrar helt öppen. Allt som behövs för att få ut den är att installera Tor och sen läsa listan. För kineserna är det sen lätt att blockera alla datorer i den listan.

Men ännu värre är att kinesiska regeringen själv kan sätta upp en Tor-server och avlyssna alla som inte är kloka nog att kommunicera via krypterad e-post eller HTTPS-baserade webbsidor.

Källa: Boing Boing