Det har gått långt ifrån problemfritt för Sony att få ut Playstation 3 på marknaden. Till lanseringen i Japan den 11 november hade företaget bara 100 000 maskiner och till USA-lanseringen den 17 november. Europa får snällt vänta till i mars på sina maskiner.

Bakom förseningar ligger tekniska problem med den avancerade tekniken. Nichia, som tillverkar de blå laserdioderna till den inbyggda Blu-ray-läsaren, har haft svårt att få fram tillräckligt många fungerande dioder.

På det hela taget är tekniken i PS3:an mycket avancerad, menar Isuppli, som tycker att moderkortet i maskinen vid hastig anblick mer liknar det i en avancerad nätverksväxel eller i en storföretagsserver. Isuppli har exempelvis bara sett tre kretsar med 1 200 anslutningsstift eller mer tidigare i de maskiner man undersökt. I PS3:an hittar man tre under samma skal. Det finns ingenting billigt i PS3:ans design, konstaterar analytikern Andrew Rassweiler.

Att det inte finns något billigt i designen reflekteras förstås i priset. Men ett USA-pris på cirka 3 600 kronor på modellen med en 20-gigabytesdisk och närmare 4 300 för den med 60-gigabytesdisk är PS3:an den klart dyraste speldatorn på marknaden. Men Sony säljer den faktiskt till rejäl förlust. Enligt Isuppli kostar nämligen den mindre modellen cirka 5 700 kronor bara i delar och den större närmare 6 000 kronor.

Isuppli menar emellertid att man ändå får enormt mycket kraft för pengarna, vare sig man ser till slutkundspriset eller vad delarna kostar. Enligt företaget levererar PS3:an fantastiska prestanda, som ställer konkurrenter som Xbox 360 rejält i skuggan. IBM använder som bekant Cell-processorn i avancerade datorer också.

Xbox 360 är dock rejält mycket billigare att tillverka. Isuppli beräknar kostnaden för delarna till cirka 2 300 kronor och slutkundspriset ligger här i Sverige på cirka 2 800 kronor för basversionen och cirka 3 800 för premiumversionen.

Enligt Isuppli är det vanligt att speldatortillverkarna säljer sina maskiner till underpriser för att sedan ta igen förlusten på spel och licenspengar från speltillverkarna, men man menar ändå att den förlust som Sony gör på varje såld PS3:a är anmärkningsvärt stor.