- Statlig censur är ett problem som växer snabbt, säger Robert Deibert på universitetet i Toronto.

- Det som kan ha börjat som ett sätt att censurera porr och västerländska nyhetssajter har växt till att även omfatta bloggar, religiösa sajter, hälsoupplysning och mycket annat.

Systemet Psiphon bygger på att en person i ett land utan censur laddar ner och installerar Psiphon-programvaran på sin dator. Genom det blir den datorn en lokal anonymitetsserver. Sedan kan en annan person i ett land med censur koppla upp sig mot Psiphon-datorn genom en krypterad förbindelse och använda den datorn som en proxy. Enligt skaparna av Psiphon ska det inte finnas några spår kvar i datorn efter en anonym surfsession, bara användaren raderar sina cookies, cacheminnnet och webbläsarens history-fil. Tekniken skyddar inte mot tangentbordsavlyssning eller om all krypterad trafik stoppas. Systemet bygger också på att inloggningsuppgifterna sprids mellan personer som litar på varandra, vilket gör det sårbart för infiltrering från regeringsspioner.

Till nyhetssajten Cnet säger en talesman för projektet att bara en handfull länder censurerade Internet år 2000, främst Kina, Saudiarabien och Iran. Nu gör över 40 länder det. Folk i projektet hävdar också att Psiphon ska skilja sig mot de liknande program som redan finns genom att vara lättare att använda.

Källa: Cnet.

Liknande teknik:
Dold.se

Relakks

Tor

Anonymizer.com