Så här en bit in på 2007 utvärderar säkerhetsföretagen vad som hänt förra året, och gör en prognos för vad som kan vara de största säkerhetsproblemen under det här året. Panda Software vill inte vara sämre, och har listat vilka spionprogram som var de vanligast förekommande under förra året.

– En tydlig bild är att adware (annonseringsprogramvara) dominerat under 2006. Sju av tio spionprogram på tio-topplistan tillhör kategorin annonsprogramvara och det är rimligt att anta att den typen av skadlig kod kommer att fortsätta att öka under 2007, säger Sebastian Zabala, säkerhetsexpert hos PCM International, generalagent för Panda Software i Sverige.

Listan toppas av Gator, ett adware som låter användaren gratis använda ett program i utbyte
mot att den får en massa popup-fönster

Annonseringsprogram brukar ofta följa med kostnadsfri programvara som man laddar ned och installerar. Tillverkarna av annonseringsprogrammen brukar då argumentera att reklamen är något man får leva med, något Sebastian Zabala inte riktigt vill hålla med om.

- Användaren har visserligen ofta godkänt att man får upp reklam, exempelvis popupfönster, om man installerar de här programmen. Ändå gör de ju upphov till klar irritation och kan vara svåra att avinstallera. Det är något som också kan påverka företag och organisationer där anställda installerar programmen på datorerna.

Efter Gator följer Wupd och Ncase, som förutom att utsätta användaren för reklam också samlar in information om dennas Internetvanor.

Ett nytt fenomen är potentiellt skadliga program som maskerar sig som säkerhetsprogram, eller program som av annat skäl är praktiska att ha i datorn. Winantivirus och Winfixer2005, som ligger på plats sju respektive nio över de vanligaste spionprogrammen, är två exempel på detta.

- Den typen av program påstår sig upptäcka spionprogram eller reparera ”fel” i datorn. Sedan uppmanar det användaren att betala för en registrerad version av programmet för att bli av med den skadliga kod som upptäckts eller för att få fel åtgärdade, säger Sebastian Zabala.

En strikt definition av spionprogram brukar vara att de samlar information från användarens dator eller internetvanor utan dennes godkännande. Enligt den definitionen borde inte alla skadliga program som Panda Software listar vara att betrakta som spionprogram. Gränsen mellan företeelser som maskar, virus, spionprogram, trojaner och annonseringsprogram är ofta flytande, och olika säkerhetsföretag kan ha olika definitioner.

2006 års vanligaste spionprogram enligt Panda Software.

1. Gator (Adware)
2. WUpd (Adware)
3. nCase (Adware)
4. CWS (Adware)
5. emediacodec (Adware)
6. Lop (Adware)
7. Winantivirus2006 (Applikation)
8. CWS.Searchmeup (Adware)
9. Winfixer2005 (Applikation)
10. New.net (Spyware)

AntiSpyWare Coalitions definitioner av spionprogram och liknande program (i pdf-format)

Läs äldre nyheter på IDG.se:

Antivirusföretag varnar för falska säkerhetsprogram (2006-04-21)