Efter razzian i våras började Pirate Bay se sig om utanför Sveriges gränser efter varifrån man kunde bedriva sin verksamhet. Allt för att försvåra för myndigheterna att sätta stopp för verksamheten. Och vad kan väl då vara bättre än att i ett helt eget land driva bittorrent-trackern? Lägligt nog är landet Sealand nu till salu.

- Vi har tidigare haft planer på att utropa ett eget land. Pirate Bay har ju två miljoner unika besökare per dag, och med hjälp av dessa borde man kunna åstadkomma något, säger Tobias Andersson talesman för Piratbyrån. Tobias är också aktiv i kampanjen för att köpa Sealand.

I somras ville Pirate Bay dra in bredband i Ladonien, ett litet område i nordvästra Skåne. Ladonien har av konstnären Lars Vilks utropats som ”självständig stat”, och de har bland annat egen frimärksutgivning.

Nu är siktet inställt högre. Plattformen Sealand byggdes utanför Englands kust under andra världskriget för att försvara sig mot en tysk invasion. Efter krigsslutet stod den tom, till i slutet av 60-talet då en brittisk före detta militär bosatte sig där och utnämnde plattformen till självständigt land. Sealand är omkring 550 kvadratmeter stort och beläget strax utanför Ipswich i södra England. Knappt tio personer bor på plattformen, som nu alltså ska säljas.

Tanken med att köpa Sealand är att man där ska kunna hosta sin bittorrent-tracker. För att få råd har man startat en insamling, som första dygnet hade inbringat omkring 10 000 dollar.

Men piraterna har en del att hinder att överkomma innan de kan skapa sig ett fildelarnas paradis. Utgångspriset på Sealand ligger på 13 miljarder kronor, en summa som de knappast lär kunna samla in. Priset kommer troligen dock inte bli så pass mycket, säljarna har sagt att de nöjer sig med en tiondel. Tobias är optimist.

- Jag tror att vi kommer lägga det högsta budet, men att de kommer få 13 miljarder tror jag är väldigt orealistiskt. Om vi inte får in tillräckligt med pengar kommer vi försöka köpa en annan ö någonstans som vi utropar till ett eget land.

Ett problem är att Sealand inte är något ”land” i juridisk bemärkelse. Ingen stat har erkänt Sealand som en nation, och det ligger tillräckligt nära Storbritannien för att lyda under deras lagar.

- Innan 1987 låg Sealand på internationellt vatten, men sedan utökade Storbritannien sina gränser ut i havet. Sealand svarade med samma mynt så nu ligger staden Ipswich faktiskt inom Sealands territorium, berättar Tobias.

Läs mer om Pirate Bays planer.

Sealands officiella hemsida.