När vi tidigare har testat betaversionerna (MikroDatorn 11/2005 och 4/2006) och release candidate 1 (MikroDatorn 13/2006) av Windows Vista har vi hittat både för- och nackdelar med systemet. I testet av release candidate 1 tyckte vi till exempel att systemet fortfarande hade lång väg kvar. Bland annat var det instabilt och saknade många viktiga drivrutiner.

Av de fem företag och kommuner vi har pratat med är det bara ett som har beslutat sig för att gå över till Vista nästa år. De andra fyra väntar och avvaktar bland annat fler tester och utvärderingar. Rådet från analysföretaget Gartner är också att vänta med att införa systemet, men att börja förbereda redan nu.

Vi har försökt att ta ett samlat grepp om Vista och har granskat systemet i elva delkategorier. Inom varje kategori har vi listat det vi ser som för- och nackdelar med de nya funktionerna.

Tanken är att du utifrån dina behov ska kunna få en uppfattning om systemets förtjänster och brister. En funktion vi ser som en fördel är kanske en nackdel för ditt företag och vice versa. Den stora frågan är förstås om det är läge att slänga ut gamla versioner av Windows och satsa nytt.


En av fördelarna med Vista är att installationen går snabbt. Vår uppskattning är att en genomsnittlig installation tar ungefär 20 minuter. Det är mycket bra, med tanke på att Vista kräver 10 gigabyte ledigt diskutrymme för x86-versionen och 13 gigabyte för x64-versionen.

Mindre bra är det test för att mäta datorns prestanda som körs efter installationen. Det tillför ingenting, utan gör enbart att det tar längre tid innan du kan använda datorn.

Om du installerar Vista genom att starta installationsprogrammet från dvd-skivan blir partitionen systemet installeras på alltid enhet C.

Om du däremot installerar Vista från en befintlig Windowsinstallation blir enhetsbeteckningen den som partitionen har i det Windows du installerar från. Det här skapar garanterat förvirring om du installerar Vista bredvid andra Windowsinstallationer på samma dator. Har du endast Vista på datorn spelar det ingen roll.

En mycket positiv nyhet är att drivrutinerna för sata och raid under installationen nu kan hämtas från ett usb-minne, en cd eller en dvd och inte bara från en diskett. Ytterligare en nyhet är att partitioneringsverktyget diskpart låter dig krympa partitioner.

En stor nackdel är att många drivrutiner för nätverksenheter inte följer med Vista och endast kan fås via Windows Update eller på hårdvarutillverkarens webbplats. Om du använder en automatiserad och obevakad installation kan du enkelt integrera drivrutinerna där, mer om det längre fram i artikeln.


Efter en stunds användning av Vista märker du att användargränssnittet har genomgått stora förändringar. Vilket gränssnitt du ser efter installationen beror på vilket grafikkort du har.

Har du ett kort som klarar Direct x 9 och tillräckligt mycket grafikminne visas användargränssnittet Windows Aero, även känt som Aero Glass.

Eftersom vi inte tycker att det gränssnittet tillför något till produktiviteten är det positivt att du kan stänga av det. Du kan i stället använda det klassiska gränssnitt som känns igen sedan Windows 2000.

Ett annat alternativ är Windows Basic, som är aktiverat som standard när du inte använder Windows Aero. Båda är betydligt mer minnessnåla än Aero, som tar upp systemresurser i onödan.

Mindre bra är att gränssnittet inte är konsekvent. I stora drag ser det likadant ut överallt, men vid en närmare granskning visar det sig att det finns fyra varianter på menyer i programmen.

Konsekvent är däremot att alla fönster har en sökruta i det övre högra hörnet, där du snabbt och enkelt söker där du just för tillfället befinner dig i strukturen. Startmenyn har gjorts om helt och hållet och innehåller nu en sökruta. När du börjar skriva något i den listas resultatet i realtid i startmenyn.

Du kan söka efter program, filer och dokument, e-postmeddelanden, favoriter eller genvägar. Resultaten baseras på den indexering som görs av söktjänsten i Vista.
Indexeringen går att förändra och du kan välja vilka filtyper du vill att Vista ska indexera och om systemet ska indexera egenskaperna för filen samt filinnehållet.

Du kan också bestämma vilka mappar som ska indexeras. Som standard inkluderas endast den mapp som innehåller alla användares mappar samt Startmenyn.

Utforskaren har fått ett ansiktslyft. Bland annat har vänsterfältet, där det tidigare fanns en mapplista, nu delats upp. I övre kanten finns ett fält där du kan lägga dina mest använda mappar som favoriter så att de alltid är snabbt åtkomliga.

Den större och nedre delen av det vänstra fältet innehåller precis som förut enheter och mappar. När du markerar en fil visas egenskaperna för den i statusfältet i nedkanten på Utforskaren. Om filen är en bildfil i formatet jpeg kan du även lägga till och redigera metadata för bilden. Den informationen kan sedan användas vid sökningar och för att skapa virtuella mappar.



Sökfunktionen i Vista är riktigt snabb, tack vare indexeringen. Dessutom är den alltid lätt tillgänglig i det övre högra hörnet. När du börjar skriva något i sökrutan listas resultatet i realtid för varje bokstav du skriver in. Du kan även använda sökverktyget som ett fristående verktyg med betydligt fler alternativ.

Att söka efter filer eller dokument är väldigt enkelt, samtidigt som sökresultaten visas snabbt. Sökverktyget klarar så kallade booleanska sökuttryck, vilket gör att du kan precisera dina sökningar mer.

I Vista kan du skapa virtuella mappar utifrån de sökfrågor du ställer. Vi nämnde tidigare att du kan lägga till metadata som nyckelord, kommentarer eller kategorier till vissa filtyper. För närvarande kan du lägga till metadata och taggar till jpeg- och tif-filer, de flesta Officedokument samt Windows egna mediefiler i formaten wma och wmv.

Begränsningen gör användandet av virtuella mappar inkonsekvent, eftersom du inte kan söka på metadata i alla filtyper. Virtuella mappar skapar du genom att först göra en sökning och sedan spara sökuttrycket. Sökmallen fungerar precis som en genväg. Du kan lägga ikonen för den på valfri plats på hårddisken.

När du dubbelklickar listas sökresultatet. Det är ett utmärkt sätt att dela upp saker och gör att du kan arbeta mer effektivt. Att det inte går att lägga till metadata för alla filtyper drar ned betyget något, men på det hela taget är sökfunktionen i Vista mycket snabb och smidig.


Windows Vista har flera funktioner som ska göra att systemet flyter på snabbt och utan avbrott. Superfetch är ett intelligent verktyg som ser till att program och tjänster startar i rätt ordning.

Det lär sig även med tiden att känna igen mönster och vilka program du använder vilka dagar och tider. Det finns också ett nytt startläge för tjänster. Tjänster kan ha statusen att de ska startas automatiskt, men med fördröjning. Du kan då låta tjänster som inte är prioriterade starta efter att de viktiga har startat. Den prioriterade starten tillsammans med superfetchfunktionen leder till att du kan börja arbeta med systemet tidigare.

En annan funktion som gör användandet av Vista snabbare är readyboost. Ett tillräckligt snabbt usb-minne eller ett minneskort kan användas för lagring av tillfälliga data. Fördelen med det framför lagring på hårddisken är att det går mycket snabbare att läsa och skriva slumpmässigt till flashminnet än till eller från en hårddisk. Readyboost är extra fördelaktig för dig som har lite arbetsminne i datorn.

Prestandatest av minne


Alla minnen testas om de klarar prestandakraven när du stoppar in dem i din dator. Klarar de inte kraven kan du inte använda readyboost. Tänk på att helt nya minnen inte med säkerhet klarar testet. Funktionen readydrive påminner om readyboost, men bygger på att man använder framtida hårddiskar som även har ett inbyggt flashminne.

Sådana diskar kommer att dyka upp i vinter och kommer att göra att Vista startar på bara några sekunder och även blir generellt snabbare att arbeta med. Ytterligare en funktion som kommer att öka prestanda är stödet för lågt prioriterad hårddiskåtkomst.

Det innebär att tjänster som Windows Defender och indexeringstjänsten har lägre prioritet än det du sysslar med i Vista. Om du exempelvis startar Outlook medan en indexering av hårddisken pågår prioriteras laddningen av programmet. Funktionen kan även utnyttjas av andra program och tjänster än Windows egna.

En annan nyhet som avsevärt förkortar tiden det tar att starta datorn, men ändå är energisnål, är sovläget. Det finns två varianter av läget. Den ena är motsvarigheten till vänteläge och den andra en blandning av vänteläge och viloläge. När datorn går ned i sovläge hålls data vid liv i minnet, men energiutnyttjandet hålls på en miniminivå.

När datorn är i hybridsovläge går den ned i vänteläge, men skriver även en del viktiga data till hårddisken, precis som i viloläge.

Om batteriet på en bärbar börjar ta slut i hybridsovläge skrivs alla data från arbetsminnet till hårddisken och datorn stängs av. Oavsett vilket sovläge du använder tar starten av datorn bara några få sekunder och det är verkligen positivt.


Säkerhet är något Microsoft har fokuserat på i Vista och det märks tydligt. Den största och kanske mest omtalade nyheten är införandet av det som kallas user account control, uac.

Det innebär att trots att ditt användarkonto är med i gruppen administratörer på datorn har du samma rättigheter som en vanlig användare. När en administrativ uppgift ska utföras får du en fråga om du vill tillåta det eller inte och höjer för just den processen dina behörigheter tillfälligt.

Varje gång du ska utföra något som kräver administratörsrättigheter blir skärmen mörkare och frågan från uac dyker upp. Det kan uppfattas som irriterande av många. Givetvis går det att stänga av funktionen, även om det inte är något vi rekommenderar.

Begränsningar för tjänster


Microsoft har analyserat sina tjänster och undersökt om de verkligen behöver köras med de högsta privilegierna eller om det räcker med att de körs med ett inte fullt lika berättigat tjänstekonto.

Microsoft har också begränsat tjänster som inte behöver ha kontakt på något vis från att kommunicera med varandra. Det bidrar till väsentligt förhöjd säkerhet och gör att utrymmet för skadliga attacker minskar radikalt. Andra säkerhetsåtgärder i Vista är bland annat att tjänster med systemrättigheter numera körs i separata sessioner.

Tidigare kördes de i samma session som användaren. En annan säkerhetsmekanism är address space layout randomization, som innebär att en process inte alltid lagrar samma information på samma ställe i minnet utan gör det slumpmässigt. Det förhindrar vissa typer av buffertöverskridningar.

Brandväggen i Vista är aktiverad som standard och blockerar endast inkommande trafik. Ingen som helst kontroll utförs på den utgående trafiken. Blockerar den och ställer in ipsec-regler gör du i den avancerade kontrollpanelen för Windowsbrandväggen.

Brandväggen körs som en modul i mmc-konsolen. Du kan ha tre typer av profiler, med olika inställningar beroende på var användaren befinner sig. Profilerna kallas domän, privat och publik och hänger ihop med statusen för nätverksanslutningarna. En god nyhet är att det har blivit mycket enklare att skapa ipsec-regler.

Microsofts relativt nya antispionprogram Windows Defender ingår i Vista. Det startas automatiskt och hjälper till med rensning av skadliga program och även med att hindra program som under inloggningsfasen kräver att du höjer dina rättigheter på datorn. Windows Defender meddelar dig om det och låter dig köra det blockerade programmet manuellt om du så önskar.


Kontrollerar inställningarna


Säkerhetscentret håller reda på att du har en brandvägg, ett uppdaterat antivirusprogram och ett antispionprogram aktiverat. Det håller även reda på om du har automatiska uppdateringar och user account control aktiverat samt om alla säkerhetsinställningarna i Internet Explorer är okej.

Om något av kraven inte uppfylls visas en varning i form av en röd sköld i det nedre högra hörnet. Den försvinner inte förrän problemet har åtgärdats eller du väljer att säkerhetscentret inte ska varna dig längre.


Det skyddade läget kan ställa till problem med internetbanker och andra webbplatser.
Med Internet Explorer 7 tar Microsoft krafttag för att göra webbläsaren säker. Företaget tillämpar något som kallas protected mode.

Det skyddade läget innebär att webbläsaren körs med väldigt begränsade rättigheter, vilket ska hindra att användare drabbas av skadliga program endast genom att surfa till fel webbplats. När Internet Explorer körs i skyddat läge kan programmet endast skriva i temporary internet files och är helt avskärmat från övriga filsystemet och andra processer som körs.

Den ökade säkerheten märker du nästan omgående när du startar webbläsaren och försöker surfa till en hemsida. Första gången får du en fråga om du vill aktivera nätfiskefilter, en funktion som är tänkt att hindra användarna från att komma in på webbplatser som kan lura av dem kontokortsuppgifter och liknande.

Flikar i ett fönster


Något du också lägger märke till tämligen omgående är det nya gränssnittet. Den stora skillnaden är att du arbetar med flikar i ett webbläsarfönster i stället för i flera olika fönster.
Mycket användbart är att du enkelt kan rensa historik, cookies och tillfälliga internetfiler.

Du kan också med ett musklick återställa webbläsaren till att köra med alla grundinställningar och alla tilläggsprogram inaktiverade samt samtidigt rensa alla tillfälliga internetfiler.

Bland övriga nyheter märks stöd för internationella domännamn (IDN), kraftigt förbättrat stöd för cascading style sheets samt att protokollet TLS 1.0 (transport layer security) är aktiverat som standard. Dessutom är utskriftshanteringen förbättrad. Utskrifter från webbsidor kan krympas så att de passar på sidan och faktiskt ser bra ut när de skrivs ut.


När du ansluter till ett nätverk första gången får du frågan vilken typ av anslutning det är. Du kan välja mellan alternativen hemma, arbete eller ett publikt nätverk. Vilken anslutning du väljer ligger till grund för vilka nätverkstjänster som sedan aktiveras. I Vista sker de flesta nätverksinställningar i det som kallas Nätverkscenter.

Det fungerar som navet för nätverk med alla inställningar. Tcp/ip-protokollet är helt omskrivet. Microsoft har omarbetat det så att det är både säkrare och snabbare.

En klar fördel är att tcp/ip nu bjuder på något som kallas auto tuning. Det innebär att mottagarfönstrets storlek ändras dynamiskt för tcp-paket, beroende bland annat på hur snabb anslutningen är, och gör att överföringar kan gå avsevärt snabbare. Dessutom är ip version 6 aktiverat som standard, även om det går att avaktivera.

Vista har fått symboliska länkar i filsystemet. Det innebär att du kan få det att se ut som att fil A ligger på enhet D, fast den egentligen ligger på enhet C. Oavsett var i strukturen du öppnar den öppnas exakt samma fil. Du kan även utan problem skapa symboliska länkar som hänvisar till andra filer eller mappar på nätverket i form av en så kallad unc-sökväg (universal naming convention).


Så gott som alla nya funktioner i Vista går att styra med grupprinciper. Det finns ungefär 800 nya principer, utöver de 1 600 som fanns i Windows XP.

Det är inte enbart principer för att styra nya funktioner utan även tillägg till befintliga funktioner som härstammar från önskemål från användarna. Bland annat kan du i Windows Vista styra energisparfunktioner, brandväggen med ipsec, flyttningsbara media samt skrivarinstallation som baseras på var användaren befinner sig.

Nytt är att grupprinciperna laddas med en egen tjänst som körs på varje klientdator. Nytt är också att principfilerna är i xml-format och att de har filändelsen admx.

Du kan inte uppdatera admx-filerna från något annat operativsystem än Vista, som nu inkluderar grupprinciphanteraren gpmc. När du startar gpmc på en klientdator laddas principfilerna alltid från den centrala lagringen av principer på servern.

Principfilerna är också språkoberoende, vilket i praktiken innebär att språkfilerna ligger separat i adml-filer och att internationella kontor kan jobba obehindrat med samma principfiler fast på olika språk.


Skrivarhanteringen, som känns igen från Windows Server 2003 R2, är ett stort lyft. Bland annat kan du lägga till och hantera alla dina skrivarservrar i nätverket från din Vistadator.

Om du använder den nya skrivarhanteringen tillsammans med grupprinciper kan du automatiskt göra skrivarna tillgängliga på dina användares datorer. I loggboken på din dator kan du samla loggböckerna för alla datorer i nätverket automatiskt.

Om du inte tycker om att läsa loggar kan du sätta upp schemalagda aktiviteter som du skapar utifrån när vissa händelser i loggboken inträffar. Om en av dig definierad händelse inträffar kan du få ett e-postmeddelande som informerar om vad som hänt.

Med verktyget reliability and performance monitor får du en mycket bra överblick över vad som händer på din dator. Du ser vilken process som använder processorn mest, vilket program som läser eller skriver till hårddisken och vilka program som utnyttjar din nätverksbandbredd.

Allt sker i realtid. Du kan med verktyget även få en historik över hur bra din dator mår, snyggt presenterad som en formkurva. Dag för dag listas programinstallationer, krascher och Windowsfel och du kan snabbt härleda fel på datorn till exempelvis en program- eller drivrutinsinstallation.

Om ett program kraschar, ett drivrutinsfel inträffar eller en blåskärm dyker upp samlas alla fel och problem i verktyget problem reports and solutions. Du kan sedan välja att skicka in felrapporterna till Microsoft för analys.

I bästa fall finns det en lösning för ditt problem i form av en nedladdningsbar korrigeringsfil. Du kan när som helst gå in och manuellt kontrollera om det finns nya lösningar på dina problem. Problem reports and solutions tillsammans med reliability and performance monitor underlättar verkligen felsökning och problemlösning och innebär stora tidsbesparingar.


Vista har en återställningsplattform som kallas Windows recovery environment, Winre. Problem med nödvändiga systemfiler som blir korrupta och leder till att systemet inte kan starta kan enkelt åtgärdas med verktyget startup repair tool, som är en del av Winre. Verktyget undersöker varför systemet inte startar och återställer det som orsakat problemet.

Verktyg testar minnet


Återställningskonsolen är en del av Winre, som också kan göra en systemåterställning. I plattformen finns dessutom ett diagnostikverktyg för att testa arbetsminnet. Det nås både inifrån kontrollpanelen och i den startmeny som du kan få fram innan Windows börjar laddas.

Ett verktyg som inte syns är den komponent som pratar med hårddiskar med så kallad smart-teknik. Vista läser av värdena som hårddiskens smart-funktion rapporterar och meddelar dig om något av värdena är utanför de rekommenderade. Du kan då i god tid spara dina data för att sedan byta ut hårddisken innan den går sönder.

Förutom alla diagnostikverktyg finns i vanlig ordning verktyget Systemåterställning, som med jämna mellanrum eller vid installationer av program och drivrutiner skapar en återställningspunkt. I Vista har Systemåterställning funktionen shadow copy, som låter dig få tillbaka tidigare versioner av filer och dokument.


Att automatisera och installera Windows Vista på en mängd klientdatorer är en fröjd. Den bästa nyheten i kategorin utrullning är att systemet har blivit hal-oberoende (hardware abstraction layer). Det innebär att du kan rulla ut en installation på vilken dator som helst, oavsett vilken typ av dator det är. Det är dessutom mycket enkelt att konfigurera den svarsfil som Vista använder för att installationen ska fortlöpa automatiskt.

Att systemet är uppbyggt av moduler gör att du enkelt kan välja vilka komponenter du vill ha med i din installation. Du skapar enkelt en egen installation med verktyget Windows system image manager. Det är en fristående nedladdning till systemet och ingår i paketet Windows automated installation kit. Med Windows system image manager väljer du också vilka moduler och språkpaket du vill installera.

Det är nu även betydligt enklare att lägga till drivrutiner till din automatiserade installation. I stället för att lägga till sökvägen till de enskilda drivrutinsmapparna räcker det med att peka till mappen med alla undermappar med drivrutiner.

Svarsfilen heter nu alltid unattended.xml och ersätter de tre filerna winnt.sif, sysprep.inf och unattend.txt. Precis som med drivrutinerna för sata och raid kan svarsfilen laddas från ett usb-minne, en cd eller en dvd under den manuella installationen. Avbildningar kan också förberedas för utrullning på flera datorer med verktyget sysprep.

En positiv nyhet är det nya image-formatet Windows image format, wim. Det är ett filbaserat avbildningsformat och avbildningen kan enkelt monteras upp som en del i filsystemet.

Du kan därmed underhålla avbildningsfilen genom att installera säkerhetsuppdateringar, korrigeringar eller lägga till drivrutiner till den utan att först behöva installera den på en dator. Det kan spara mycket tid. Utrullningen samt skapandet av bildfilen sker med hjälp av Windows preinstallation environment och image x.



Det finns många anledningar till att uppgradera till Windows Vista. Ett av de främsta skälen är den kraftigt förbättrade säkerheten.

Windows Vista ökar på det hela taget produktiviteten och sparar tid, tack vare många förbättringar och nyheter i användargränssnittet, samtidigt som det underlättar systemadministratörernas arbete väsentligt.