IT-brottslingar använder i allt högre grad hård kryptering eller sparar sin information på andra datorer än sin egen. Därför är beslagtagna hårddiskar tämligen verkningslöst. Spionprogram på de misstänktas datorer bör istället läggas in. Det menar den tyska polisen.

Problemet är att det är olagligt. Det slogs fast av en domstol förra året. Argumentet har varit att en genomsökning av en dator hemma hos någon är en form av husrannsakan, och för att det ska ske måste den misstänkte få känna till det.

- Hela datorn kan tas över, webbkameran kan sättas på och rummet avlyssnas akustiskt, e-post och chattkonversation kan följas, menar den tyska hackarorganisationen Chaos Computer Club, citerad i The Register.

Polisen har vid några tillfällen, oklart hur många, använt tekniken innan det var klart att det var olagligt. Samtidigt arbetar nu myndigheter på att ta fram nya liknande lösningar.

- En enhet vid Bundeskriminalamt (en federal myndighet för brottsbekämpning) arbetar för tillfället på en teknisk lösning för att genomföra husrannsakan online. Av naturliga skäl kan vi inte kommentera detaljerna, sade en talesman för myndigheten.

Inrikesminister Wolfgang Schäuble säger att regeringen arbetar på en lagändring.

- Dagens internet är ett träningsläger, ett öppet universitet för terrorister, menar Schäuble.