Generella videokonferenssystem som MSN och andra med liknande upplösning och bildfrekvens kan nog duga när bildkvaliteten inte är avgörande, när det bara känns fint att se den man talar med och se att munnen faktiskt rör sig på motparten. Men hur skulle det vara i en mera krävande situation, till exempel en operation på ett sjukhus, om bukspottkörteln bara var en liten suddig klutt i ena hörnet, eller om det var blindtarmen, kanske?
HD-TV ger skarpare kollegor
Videokonferens med HD-TV-kvalitet är det senaste från Sony. Med en bandbredd på upp till 2,5 megabit per sekund per deltagare klarar PCS-HG90 att ge knivskarpa bilder på upp till fyra konferensdeltagare.
När man ser bilden första gången drar man efter andan och undrar om man kommit in i en TV-studio. Med ordentligt raka rör i nätverket så att QoS verkligen kan göra nytta känns det som om någon plötsligt suddat bort dimman från bildskärmen och kört igenom nätverket med piprensare.
Men en önskan om skarpare pressveck på direktörskollegornas kostymer kan knappast motivera ett inköp av denna inte helt billiga teknik.
Vem kan dra nytta av en HD-TV-uppkoppling med 1280x720 bildpunkter on demand?
TV-stationer kan använda systemet för att göra intervjuer på långdistans och sedan köra in konversationen direkt i sina redigeringssystem. Bara detta att Sonys enhet stödjer i stort sett alla typer av kontaktdon och signalstandarder som mediaindustrin använder sig av är ju en fördel, HD-SDI, Y/Pb/Pr och allt vad det heter, samt XLR-kontakter för ljudet. Systemet krypterar med 128-bitars AES-krypto så man kan använda Internet som medium.
Reklambyråer, prototypverkstäder, design- och modeagenturer som vill få ut sina alster snabbt eller diskutera formgivningen med kunder kan för första gången faktiskt låta kunden läsa texten i broschyren eller visa varenda skruv.
HD-TV ger skarpare gallblåsor också
Men det är inom medicinen som utrustningen både kan och redan nu gör nytta. Duktiga kirurger är dyra och kan dessutom inte finnas på alla platser på jorden samtidigt.
Läkare kan dela sina erfarenheter, mitt under en operation, med studerande eller kolleger var som helst, svara på frågor och visa närbilder på intressanta ställen. Alla sjukhus kan inte ha specialister till allt, men kan mycket väl få råd av en dylik i direktsändning under en operation.
Videkonferens passar titthålskirurgi som hand i handske. Det finns en massa fördelar med titthålskirurgi. Operationerna går fortare och infektionsrisken har minskat, men å andra sidan har man blivit 100% datorberoende. Vid vanlig, öppen kirurgi räcker det med en skalpell, en tång och lite sytråd.
Titthålskirurgen är helt ställd utan avancerade videokameror, videoväxlar och tillhörande bildbehandlingsenheter och apparaterna betingar ett pris som överstiger skalpellens med många tiopotenser. Å andra sidan har de förkortade operationstiderna och den minskade infektionsrisken mer än vägt upp denna nackdel.
Ersta sjukhus, på söder i Stockholm har skaffat en videokonferensanläggning som är unik i landet. De är högt specialiserade och genomför till exempel cirka 400 gallblåseoperationer om året.
Systemskiss
Klicka på bilden för att förstora.
Ungefär så här kan videokonferenser kopplas upp med Olympus och Sonys grejor. Datapaketen kan färdas flera olika vägar beroende på den infrastruktur som finns tillgänglig.
Olympus EndoAlpha sköter själva operationsplatsen och den visning som behövs där, medan videokonferenskopplingarna börjar med Sonys ”codec” PCS-1P. Den samlar ihop all video som ska kunna användas i videokonferensen och medger också styrning av kamerorna, såsom vridning av översiktskameran. Tvåvägstal går också genom Sonys utrustning.
En videokonferensskärm eller projektor kan hakas på någonstans på nätet när flera ska titta, kommentera eller utbildas. Videkonferens-appliancen innehåller dessutom en ISDN-enhet om man behöver koppla upp sig över ISDN, vilket är ganska vanligt i videokonferensvärlden. Dessutom kan en videokonferens-appliance användas som vanlig datorbildskärm för dagligt arbete och när det blir aktuellt med videokonferens kan denna överlagas på datorns bild.
Utrustningsdetaljer
Ersta köpte ett helt koncept från Olympus i Spanien, som plockade ihop allt och skickade till Sverige. Olympus har gjort den medicinska utrustningen, men överlät videokonferensbiten på Sony genom att plocka in Sonys styrenhet PCS-1P i sin externa videorack. Dessutom monterade Ersta Sonys fullt styrbara översiktskamera EVI-D70 i taket av operationssalen. Olympus utrustning kan styra videokonferensen, vrida kameror osv, men uttransporten av data på det lokala nätet, växling av videokällor mm hanteras av Sony.
Ersta kommer att bygga vidare på det hela genom att köpa mer extern videokonferensutrustning, projektorer mm, men det är ännu bara på planeringsstadiet. För den här artikeln ställde den svenske leverantören One Conference vänligt upp och visade en extern konferensenhet.
Olympus EndoAlpha är ett helt system för titthålsoperationer (se faktaruta). Operationssalen har fyra HD-monitorer och man bara myser över kvaliteten. Bilderna inifrån patientens mage, fångade med Olympus endoskopkamera är absolut superskarpa och färgkalibrerade. Jo, faktiskt. Före varje operation vitbalanseras kameran genom att hållas mot en vit servett.
Det här är ett sidosystem till EndoAlpha, en styrkonsol för rörliga kameror och för det externa videokonferenssystemet.
Kameran EndoEye förtjänar ett särskilt omnämnande för sin höga kvalitet. Den består av ett halvmeterlångt metallrör med 10 millimeters diameter. Längst framme sitter en miniatyrkamera med ett vidvinkelobjektiv med ett skärpedjup som inte är av denna världen. Den förses med ljus genom en fiberoptisk slang som mynnar runt objektivet. Kameran styrs från en kameraprocessor kallad Olympus Exera. Därifrån tas video ut till operationsmonitorerna och till videokonferenssystemet.
I en syndigt svart rack med tintade rutor utanför operationssalen sker själva signalhanteringen och säkerhetskopieringen. Den innehåller i princip en video- och audioväxel som kan koppla in olika bildkällor, som Olympus och Sonys kameror och dessutom video från röntgenutrustningen, en fin apparat som visar live-röntgen så man kan se hur kontrastvätskan far runt i kroppen. De läkare som ska tala under konferensen tar på sig trådlösa headset och kan växlas in allt eftersom det behövs.
Utmatningen från operationssalen styrs via terminaler som hänger i taket, där man kan ringa upp, spela in video, växla och styra kameror och koppla in olika headset.
Grönkläder på
Nu ska vi ge oss ut på lite annorlunda datainsamling. Som datajournalist känns det underligt att ta av sig alla kläder och sätta på sig Landstingets gröna dräkter och hätta på huvudet, men man vänjer sig. Efter att tag drog jag mig till minnes procedurerna för att få träda in på det litauiska Ignalinaverket, vilket fick den här omklädningen att verka tämligen behaglig.
Undertecknad iförd grönställ.
Patienten är sövd och klar när vi kommer in och kirurgen håller på att göra små hål i buken. Hålen förses med införingstrattar som ska hindra de olika vävnaderna från att stänga hålen när man byter instrument. I övrigt syns inte mycket på utsidan. Kameran kommer fram, det fiberoptiska ljuset tänds och kirurgen tar en överblick av situationen. Vi får njuta av några exceptionellt högklassiga bilder.
På utsidan ser det lite våldsamt ut när han rotar runt med den långa kameran, men på insidan märker man hans väl avvägda rörelser. Och där zoomar han in på gallblåsan, vars saga snart är all (se bildserien).
Så börjar arbetet med att få loss sagda blåsa, försluta den och dra ut den.
Men en kirurg i en digital omgivning måste vara lite allkonstnär. Mitt under operationen kommer en sköterska in med en mobiltelefon och frågar:
- Grabbarna i biblioteket undrar om du vet hur man kör videokonferensgrejorna?
- Ser du konfigurationsskärmen framför dig? Välj i menyn där, men välj inte ”videokonferens” utan... och så vidare. När konferensdeltagarna fått sitt lyfter kirurgen åter upp levern och fortsätter skära.
Operationen är rutin. Efter 500 liknande operationer vet kirurgen vad han håller på med. Om allt det digitala i bakgrunden behöver han inte bekymra sig. Vad vi ser är ett exempel på ett människa-maskingränssnitt som blivit riktigt lyckat, och som inte på något sätt står ivägen för själva arbetet.
Efteråt plockar man ut DVDn där man spelat in hela operationen. Numera kan ingen klara sig undan ansvar. Allt är snyggt dokumenterat.
- Delar ni ut den till patienterna också? frågar jag.
- Nähä. Den är bara till för intern dokumentation.
Lite grann på avstånd
I konferensrummet två våningar längre ned betraktar vi nästa operation på en videokonferensskärm av typen Sony PCS-TL50P. Kirurgen har headset på och kommenterar hela tiden det han gör.
- Här får man skära, men här ska man akta sig. Och titta nu hur jag snittar i bukhinnan...
Vi kan fråga och kirurgen drar i olika organ för att visa.
- Men du, den där bruna grejen där...
Vore vi medicinstuderande skulle detta vara den ultimata upplevelsen. The next best thing to being there.
Utan MCU kan enheten ändå användas för point-to-point. Sonys bakgrund som Hifi-leverantör slår igenom med den något pilliga fjärrkontrollen som används för att styra allt. Och undertecknad har sett smidigare hantering av IP-adresser än vad PCS-TL50P kan erbjuda.
DHCP används mera sällan i videokonferensvärlden, förutom i de fall det finns en gatekeeper i nätverket. Systemen jobbar oftast med fasta adresser då det förenklar processen. Brandvägsproblematiken kan vara ett dilemma för kommunikation över Internet då det är många portar som måste öppnas för videokonferens kommunikationen.
Problemet kan delvis övervinnas genom att kunden installerar One Conferences Linux-server på ett DMZ och kommunicerar med den, varefter alla externa konferensdeltagare får ett klientprogram som kommunicerar med Linux-servern. Men många kunder betraktar detta som en dyrbar lösning.
Här talar vi snabba videoströmmar och QoS absolut nödvändigt. 1024 ostörda kilobit per sekund är ett minimum om man vill ha ostörd HD-bild. Är nätet allt för hårt belastat, så att QoS inte kan arbeta som tänkt, hackar och stannar bild och ljud på det otrevligaste sätt.
En alternativ signalväg är över ISDN. PCS-TL50P innehåller en egen ISDN-anslutning och allt man behöver är Telias ISDN-terminal. ISDN har hittills varit videkonferensföretagens givna val, men till deras förtret håller Telia nu på att lägga ned alla ISDN Duo-abonnemang. Ska man fortsätta på ISDN-banan blir det till att skaffa ett BRI-abonnemang eller överge hela idén och övergå till Ethernet.
Efter att vi hittat rätt IP-adresser är det inte mycket nätverkeri att styra och ställa med utan allt bara fungerar.
Översiktskameran kan fjärrstyras, panoreras och zoomas och det går att skapa sex förinställda lägen som man snabbt kan växla mellan, från terminalerna i operationssalen eller hos oss i konferensrummet. Det är mycket bekvämt. På sidan sitter en lucka för ett minneskort där man kan spara skärmbilder. Det normala om man vill logga en konferens är dock att ansluta en videobandspelare eller DVD-inspelare och göra en helt vanlig videoinspelning.
Eftersom enheten kan fungera som datorbildskärm via VGA-ingången kan man arbeta med sin dator som vanligt och lägga in videkonferensen som en överlagrad bild. Bilden från datorn kan också kopplas in i konferensen om man skulle vilja det.
Vad är IPELA?
Det står IPELA överallt på Sonys broschyrer och apparater och ändå är det inte helt klart vad det innebär. Ordet har skapats som en sammandragning av IP som i IP-nät och det italienska ordet för vacker: BELLA. Man tar sig för pannan. Det verkar inte vara en specifikation eller standard utan är helt enkelt Sonys varumärke för en produktserie för visuella professionella produkter för IP-protokollet.
IPELA är ungefär lika konstigt som ordet SONY som ska vara en sammandragning av Sound och Sunny, det soliga ljudet. Sony har ett antal röriga webbplatser där man försöker trycka ut IPELA till folket, utan att kunna förklara vad det är i detalj, men man får väl anta att apparater med IPELA på fronten är kompatibla med varandra. Men videokonferens, det kan de på Sony.
Träffas oftare - res mindre
Det är väl alldeles klart att videokonferens kommer att öka i betydelse i framtiden.
Det blir allt dyrare att resa, och miljön tar stryk. Oavsett hur snabba jetplanen blir är det svårt att slå ”Nu” och ett tryck på knappen så kan alla prata med och se varandra i alla världsdelar. Domstolsförhandlingar har till exempel blivit allt farligare och flera vittnen vill vittna på avstånd. Det är dessutom dyrt och svårt att tillfälligt hämta ut brottslingar från fängelser och dessutom finns risken för fritagningar.
Men videokonferens har sina stötestenar. En kollega som deltagit i många videokonferenser på ett större svenskt elektronikföretag har bara ett ord till övers: ”Cirkus”. Ska många människor vara med och vill man ha närbilder på de som pratar behövs en kameraman och en regissör.
Vi har kommit att bli väldigt bortskämda med välregisserade TV-program där alla är rätt belysta och snyggt inzoomade. Kollegan gav sedermera upp videon, men medgav att telefonkonferenser, som regelmässigt hölls varje torsdag, var till stor nytta.
Regiproblemen föreligger dock inte för titthålsoperationer i den uppställning som One Conference gjort på Ersta Sjukhus. Det är inga vidlyftiga skådespel det handlar om. Ju mindre det rör sig, desto bättre, faktiskt.
Det är dags att sluta med suddiga, blågröna gubbar och låta kvaliteten ta över.
Så går du vidare
Ersta Sjukhus hittar du på www.erstadiakoni.se/Page20.aspx > Sjukhus > Mag-tarm
Just HD-TV-grejorna är det ont om information om: www.sonybiz.net och sök på ”pcs-hg90”
Sonys sidor om videokonferens i allmänhet börjar på www.sonybiz.net/vc. Välj Solutions > Healthcare.
Sonys konferensutrustning hos svenska One Conference finns på www.oneconference.se/videokonferens.htm. Där finns produktfilmer.
Långnästa kameror från Olympus här
• Saker som annars inte kan visas för flera, av olika skäl, kan plötsligt göras tillgängliga för hela världen: en operation i steril miljö, ett vittnesmål inifrån ett fängelse, en rapport från ett kärnkraftverk osv.
• Med HD-TV är bildkvaliteten så hög att systemet utan vidare kan användas för direktsända TV-inslag i HD-upplösning. Medicinska ingrepp kräver HD.
• En läkare på ett sjukhus kan få hjälp direkt under operationen av en sällsynt eller dyrbar specialist någon annstans i världen. En expertkirurg på en centralort kan göra omedelbara insatser för att rädda liv ute på småsjukhus.
• Sonys utrustning uppfyller alla mediabranschens tekniska krav, men har en bit kvar vad gäller nätverkskonfiguration.
• Olympus medicinska teknik och särskilt endoskopikameran imponerar stort.
• Datortekniken gör att operationerna kan loggas direkt på DVD för sjukhusets interna dokumentation.
Bild: systemskiss