I och med ett förslag från regeringen ska FRA få avlyssna trådbunden Internet- och telefontrafik in och ut ur Sverige. Förslaget har väckt mycket kritik, bland dem som ställt sig mot det finns förutom den politiska oppositionen flera myndigheter, bland annat SÄPO och Registernämnden har ställt sig kritiska. Också inom de egna leden har det funnits kritiker, för ett par veckor sedan var exempelvis Folkpartiets Ungdomsförbund med och arrangerade demonstrationer mot lagförslaget.

Regeringens förhoppning var att lagen skulle kunna gå igenom redan till sommaren, men oppositionen kan sätta käppar i hjulen. Åtminstone för en tid framöver.

- Ja vi kan i alla fall stoppa det nu, och skjuta upp det på minst ett år. Det skulle innebära att den här diskussionen, under det år som kommer, kommer att leda till att jag tro att många blir mer insatta i det här förslaget än man är idag, säger socialdemokraten Thomas Bodström till Aktuellt.

Initiativet kommer från vänsterpartiet och miljöpartiet. Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning till förslaget.