Microsoft ger sig nu in på den kraftigt växande marknaden för ip-telefoni. Senare denna månad så kommer företaget att släppa en betaversion av serverprogramvaran Office Communications server 2007 samt klientprogrammet Office Communicator 2007. Den nya programsviten lanseras som en integrerad lösning för alla typer av kommunikation.

Programmet kan närmast beskrivas som Windows Live Messenger på steroider. Office Communicator kommer att bli en integrerad lösning för Microsoft Office som låter användaren kommunicera med en mängd olika tekniker såsom chatt, videokonferens och ip-telefoni.

Microsoft påbörjade arbetet med lösningar för ip-telefoni redan 2002 men företagets tidigare satsningar har mer eller mindre hamnat i skuggan av Skypes framgångar. Nu verkar det dock som om Microsoft har samlat krafterna och ger sig in i kampen med Skype som största konkurrent.

Office Communicator kommer att använda SIP (Session Initiation Protocol) som standardprotokoll. I traditionsenlig Microsoft-anda så kommer programmet att vara kompatibelt med SIP för ip-telefoni men användarna kan endast koppla upp sig via Microsofts eget nätverk. Med tanke på denna begränsning så ger Microsoft intrycket att de endast är intresserade av att erbjuda en ip-telefonilösning för företagskunder.

Office Communicator kommer att ingå som en del av vissa versioner av Microsoft Office 2007.

Mer information hittar du här.