– Det finns tre andra nästan likadana förslag bara runt hörnet, som är lika integritetskränkande, skriver Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge i ett pressmeddelande.

Ett av dessa lagförslag är SOU 2005:38 Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar. Det förslaget går ut på att polisen ska få installera buggningsutrustning i datorer och att Internetleverantörer ska tvingas spara kopior av all trafik från alla kunder.

– Precis som FRA-förslaget handlar det om massövervakning av vanliga medborgare som inte ens behöver vara misstänkta för något brott, skriver Rickard Falkvinge.

Ett annat lagförslag som väntas komma upp under vårriksdagen är Datlagringsdirektivet som väntas bli del av svensk lag innan juni. Det är EU-direktivet från vintern 2005 som dåvarande justitieminister Thomas Bodström var en av de drivande bakom. Även detta handlar om att operatörerna ska tvingas spionera på sina kunder för polisens räkning. Enligt Piratpartiet strider lagförslaget mot Europakonventioen och varken får eller bör bli lag.

– Från att vi har haft en post- och telehemlighet där det varit förbjudet för operatörerna att lagra information om vår privata kommunikation, så ska det nu lagstadgas att de blir tvingade att göra det, skriver Rickard Falkvinge.

Det tredje lagförslaget som Piratpartiet vill varna för är det så kallade sanktionsdirektivet eller IPRED1, även det ett EU-direktiv som är föreslaget som lag i Sverige. Det ska ge film- och skivbolag rätten att själv bedriva spaning och utredning av brott mot upphovsrätten.

– Det är inget annat än systematisk och statligt sanktionerad utpressning och den sortens kostymkriminalitet mot våra medborgare vill jag absolut inte se i Sverige, skriver Piratpartiet.

Klicka här för SOU 2005:38

Sanktionsdirektivet beskrivet på Wikipedia

Datainspektionens uppräkning av 22 nya lagförslag som inskränker individens integritet.